
Hans Blomvliet
Minister Wiebes: ‘overname Tata lijkt aantrekkelijk’
IJMUIDEN Een overname van Tata Steel Nederland door het Zweedse staalbedrijf SSAB “lijkt aantrekkelijk”, vindt minister Eric Wiebes van Economische Zaken. “De bedrijven zijn complementair en beide hebben grote ambities voor verduurzaming.”
Het Zweedse staalbedrijf SSAB praat met Tata Steel over het inlijven van de Nederlandse tak van het Indiase concern, waaronder het hoogovencomplex in IJmuiden. Dat hebben de bedrijven bevestigd. SSAB waarschuwt dat nog niet zeker is of de gesprekken daadwerkelijk tot een deal leiden.
Er gingen al enige tijd geruchten dat het Zweedse bedrijf geïnteresseerd was in de Nederlandse staalactiviteiten. Eerder leek de onderneming ook al te kijken naar Thyssenkrupp, maar voor de staaltak van dat Duitse concern bleken meer kapers op de kust.
FUSIE Tata Steel zelf zag vorig jaar nog een fusie van zijn Europese staalactiviteiten met die van Thyssenkrupp stuklopen, door bezwaren van de Europese Commissie. SSAB is overigens niet geïnteresseerd in het zwaar verlieslatende Britse deel van Tata Steel. Daarom is Tata Steel alvast begonnen met een proces om Tata Steel Nederland en Tata Steel UK te scheiden.
Het kabinet is vrijdag op de hoogte gebracht door moederbedrijf Tata Steel India over de onderhandelingen die lopen met SSAB. Tata Steel Nederland is niet alleen economisch belangrijk voor het kabinet, maar speelt ook een grote rol bij het halen van de klimaatdoelen. “Het kabinet werkt al langer samen met Tata plannen uit voor een competitief, groen en toekomstbestendig staalbedrijf van wereldklasse, op de unieke locatie in IJmuiden”, zegt Wiebes.
Ook de komende tijd zal het kabinet in gesprek blijven met Tata Steel, belooft de bewindsman.
CONCURRENTIE De situatie in de Europese staalindustrie is al langer niet al te rooskleurig en dit jaar komt de coronacrisis daar nog eens bij. Hoewel de wereldwijde vraag naar het materiaal aanhoudend stijgt, daalt de verkoop in Europa. De meeste landen hebben niet zoveel bouwstaal nodig als China of India, omdat ze hun infrastructuur grotendeels hebben gemoderniseerd. Bovendien verplaatsen steeds meer auto- en machinefabrikanten hun fabrieken naar buiten Europa. Daardoor is de afgelopen jaren een enorme overcapaciteit ontstaan, die de concurrentie tussen bedrijven aanwakkert.