
Kwart meer gevallen longkanker in Beverwijk dan landelijk
BEVERWIJK In de gemeente Beverwijk komt longkanker 27 procent vaker voor dan gemiddeld in Nederland. Tot die conclusie komt de GGD Kennemerland na onderzoek over de periode 2004-2018. Over de oorzaak doet de GGD geen harde uitspraken. In het onderzoek wordt luchtvervuiling door onder meer fijnstof als een van de mogelijke oorzaken genoemd. Beverwijk ligt letterlijk onder de rook van Tata Steel.
Over het algemeen komt de wind aan de Nederlandse kust uit het zuidwesten, waardoor stof van het industriegebied in IJmuiden en Velsen-Noord makkelijk in Beverwijk terecht kan komen. De GGD wijst erop dat de luchtvervuiling in de regio IJmond in de onderzochte periode hoger was dan gemiddeld in Nederland en dat dit vooral komt door de grootschalige staalindustrie.
Het is volgens de GGD dan ook "aannemelijk dat de luchtverontreiniging in het verleden een rol heeft gespeeld bij een deel van de verhoogde incidentie van longkanker in Beverwijk". Ook in andere regio's in Nederland met zware industrie, al dan niet in combinatie met een "grootstedelijk karakter", komt longkanker vaker voor.
Ook rookgedrag kan een rol spelen. De GGD wijst erop dat mensen met een lage sociaal-economische status vaker roken en dat in Beverwijk relatief veel mensen met een lage sociaal-economische status wonen. Onduidelijk is hoe groot die invloed precies is.
VAKER MELANOOM EN LONGKANKER Het aantal nieuwe gevallen van kanker in de GGD-regio Kennemerland ligt ongeveer 5% hoger ten opzichte van gemiddeld in Nederland. In de afgelopen 15 jaar kwamen melanoom en longkanker, net als in het eerste rapport uit 2007, vaker dan gemiddeld in Nederland voor.
Melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze komt in een aantal gemeenten, waaronder Heemstede en Bloemendaal, tussen de 14 en 57%, méér voor dan gemiddeld in Nederland. Omgerekend gaat het jaarlijks om gemiddeld 31 extra gevallen van melanoom in de gehele GGD-regio Kennemerland. Longkanker blijkt opnieuw in Beverwijk maar ook in Haarlem vaker op te treden dan gemiddeld in Nederland, ook wanneer rekening wordt gehouden met verschillen in leeftijdsopbouw. Zowel bij mannen als bij vrouwen in Beverwijk komt het ongeveer 25% vaker voor dan in Nederland. Dit zijn ten opzichte van Nederland ongeveer 7 nieuwe patiënten met longkanker per jaar meer in Beverwijk. In Haarlem zijn er bijna 10% mannen en ruim 20% vrouwen meer met longkanker. Dan gaat het om ongeveer 15 patiënten meer per jaar.
De aanwezigheid van longkanker was op regionaal niveau onder mannen vrijwel niet verhoogd ten opzichte van Nederland. Sommige kankervormen komen minder voor dan landelijk, zoals bijvoorbeeld prostaatkanker onder mannen in Haarlem.
Kijk voor meer resultaten en het onderzoek op www.ggdkennemerland.nl.