Poëzie is heel erg van deze tijd, kijk naar rappers

Kruse is getrouwd, heeft drie kinderen en vier kleinkinderen en is veertig jaar werkzaam geweest in het onderwijs. Eerst als onderwijzer, later als docent Nederlands in Haarlem en Hoofddorp. Hij heeft altijd al gedichten gemaakt en zeker nu hij gepensioneerd is, heeft hij daar alle tijd voor. "Veel over mijn naaste omgeving, kleine voorvallen, gelegenheidsgedichten voor familie en goede kennissen. Er is nog nooit werk van mijn hand uitgegeven, althans nooit in grote oplagen. Nu waag ik het er op. Poëzie is heel erg van deze tijd, kijk naar rappers. Ik denk, hoop, dat ik met luchtige, toegankelijke gedichten over corona en dichtbije Haarlemse onderwerpen een groot publiek kan aanspreken".

GEEN ZWARE KOST Het boekje, dat in eerste instantie in een oplage van honderd stuks is uitgebracht, is in ieder geval voor het grote publiek geschreven. Verwacht geen al te zware kost, geen doorwrochte poëmen vol symboliek en zeker geen medisch interessante bespiegelingen over COVID-19. Kruse: "Het zijn niet meer dan in gedichtjes verwoorde, grillige, luchtige invallen over van alles wat met dit gevreesde virus te maken heeft. Vaak ontstaan tijdens straatjes om, kuiertjes, met mijn vrouw, vrijwel elke dag, dicht bij huis, liefst dezelfde route, vaak zigzaggend over fiets- of voetpad om die vermaledijde maar o zo belangrijke anderhalve meter te kunnen handhaven. Om te genieten van de prachtige natuur op een steenworp afstand: Meerwijkplas, Molenplas, Poelbroek. En om inspiratie op te doen".

Het boekje heeft een zeer afwisselende inhoud, met korte en lange verhalen en gedichten, foto's en tekeningen en geeft goed weer hoe Kruse de wereld gedurende de coronacrisis beleefde. "Ik keek op gepaste afstand maar met meer dan gewone be- en verwondering naar mijn vertrouwde wereldje: naar mezelf, mijn vrouw, kinderen, kleinkinderen, vrienden, vriendinnen. Met een mobieltje schoot ik af en toe een foto, met een van mijn ontelbare Ikea-potloodjes krabbelde ik wat invallen op minuscule stukjes papier, die ik in de wandelbroekzak verzamelde en thuis uitwerkte tot versjes. Die ik vervolgens, met een of meer bijpassende foto’s, mailde naar een groepje bekenden. Om te horen wat zij ervan vonden. Of uit navelstaarderij, ijdeltuiterij, exhibitionisme: volgens mijn psychiater van jaren her wil ik altijd nog met een fraai schoolrapportje bij m’n moeder langskomen. Kijk ‘ns ma!”

Al die mailtjes naar bekenden hebben uiteindelijk geleid tot het boekje 'Rond om corona'. Kruse heeft er bewust voor gekozen om 24 gedichten in de bundel op te nemen. "Een mooi eindgetal vond ik: het klokje rond". Een groep trouwe lezers van zijn gedichten heeft ook een plaats in zijn bundel gekregen. "Ik heb ze uitgenodigd om in de bundel op een of meer van mijn gedichten in te haken. En dat deden ze. Daarnaast kreeg ik nog hulp van Ed Kenter, die als ex-huisarts ook wat (luchtig verpakte) medische informatie in de verhalen verwerkte".

GOEDE DOEL 'Rond om corona' is te koop voor 19,50 euro (plus 4 euro verzendkosten). Het totaalbedrag (23,50 euro) kan worden overgemaakt naar NL75 ABNA 0880 3545 26 ten name van L.A.A. Kruse. Vermeld hierbij adres en postcode, zodat het boekje thuisgestuurd kan worden. Van elk verkocht boekje wordt 10 euro overgemaakt naar een goed doel: ‘Vrienden van het Catharina Wilhelmina Ziekenhuis’ (CWZ) in Nijmegen, waar velen hebben geleden onder corona en men zeer intensief werkt aan de bestrijding ervan.

Eigen Foto
Foto: Eigen Foto
Eigen Foto
Foto: Eigen Foto
Eigen Foto
Foto: Eigen Foto